Дете, което показва симптоми на западнонилска треска, е било изследвано в

...
Дете, което показва симптоми на западнонилска треска, е било изследвано в
Коментари Харесай

Дете със симптоми на западнонилска треска в Русе, Сърбия потвърди първи случай на заразата

Дете, което демонстрира признаци на западнонилска тресчица, е било изследвано в Русе, заяви шефът на Националния институт по заразни и паразитни заболявания проф. д-р Тодор Кантарджиев в ефира на bTV. Очаква се резултатите да бъдат дефинитивно ясни до края на деня,  с наново проучване. Докато не излязат окончателните проби, не можем да приказваме за западнонилска тресчица в България, в Сърбия обаче към този момент има публично доказан първи случай, добави той.

Детето е малко, и за благополучие е преодоляло пика на заразното заболяване, децата по принцип преборват вируса по-лесно, разясни доктор Тодор Кантарджиев. Опасната болест се предава посредством захапване от комари, а носители на вируса са основно птиците.

Това е рисково заболяване, тъй като провокира инфектиране на мозъка, добави той. Превантивните ограничения са предотвратяване от ухапването от комари, изключително в местата с по-голяма популация, уточни специалистът. 

„ Има доказателства, че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са доста значими “, предизвести той. „ Тази година комарите са локалните, те хапят след 18:00 часа. Не бива да се позволяват в стаите, в които спим. Когато се върви измежду шубраци, би трябвало да се поставят постоянно две фланелки. Бум на комари няма “, разяснява професорът.

Два милиона отдели държавното управление за битка с комарите тази година по разпореждане на премиера Борисов след доста сигнали и недоволства от набезите на хапещите инсекти точно по поречието на река Дунав. Русе бе измежду градовете, потърпевши най-вече от нашествието на комари. В средата на юли аероплан и два вертолета в продължение на два дни облитаха поречието на реката и обитаемоте места и пръскаха със специфични препарати за очистване на вредителите.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР